Baillestavy

Op 646 meter hoogte in het Oostelijk deel van de Franse Pyreneeën in het departement Pyreneeën Oriëntales ligt het dorp Baillestavy; gelegen in een bosrijke omgeving met de daaromheen liggende bergen. Het dorp met zijn oude huizen, steile helling en Romeinse brug. Het dal vormt een oord van rust met weides en boomgaarden die in het voorjaar barsten van duizenden bloemen. Het biedt kilometers aan paden en bossen, waar men urenlang kan wandelen en fietsen.

Het hele jaar door staat er water in de rivier Lentilla; een heerlijk verkoelende bergrivier, waar je op verschillende plekken kunt zwemmen of pootjebaden en vissen.


In Baillestavy zelf zijn geen winkels maar vanaf maart 2022 is het cafe "La Farga" en het kleine restaurant in het weekend geopend, later in het seizoen de hele week geopend. Gerund door l'association La Lentilla. Er worden vooral regionale gerechten geserveerd. 

Op zaterdagmorgen, rond 10 uur is er een kleine lokale markt op het plein bij het cafe. Met ambachtelijke bio producten, vaak afkomstig van kleine lokale boeren. Groenten, fruit, geitenkaasjes en soms geitenvlees. En het Café de la Farga biedt wekelijks een varrierend menu aan.

Uit eigen dorp :
Michael van Marle - Biologische geitenhouderij, geitenvlees. Mas Miquelet Tel: 07.86.73.99.02
Brood binnenkort ook te krijgen
Isabelle et Jean-Philippe Minchin : http://ceramikici.blogspot.fr : met prachtige muziek instrumenten en ceramic
Annie Anglade : t. 04.68.05.86.32 : met  honing uit de bergen
Laurent : t. 06.10.99.00.75 : met verse eieren
Le Mairie : https://www.baillestavy.fr

Omgeving van Baillestavy
Vinça (12 km) heeft een treinstation, apotheek, bank, kapper, postkantoor, supermarkt, bakker, een kleine wekelijkse markt op dinsdag -en donderdag morgen. Er is een groot en gratis zwemmeer (zoetwater)
Prades (19 km) heeft net als Vinça kleine winkeltjes maar ook grote supermarkten zoals SuperU, Biocoop La Plantula ed. Een grote wekelijkse markten op dinsdagmorgen en kleine bio markt op zaterdagmorgen.
Ille sur Têt (21 km) heeft kleine winkeltjes maar ook een grote supermarkt SuperU met tankstation ed. De wekelijkse markten zijn op woensdag -en vrijdagmorgen
 

Erna

(Augustus 2021):
"We hebben genoten van heerlijke dagen in Baillestavy: prachtige omgeving en uitzicht vanuit het huisje. Wat een rust! Het huis is van alle gemakken voorzien, met uitstekend bed. De verhuurders zijn prettig en heel behulpzaam (opladen elektrische auto)."
waardering: 9/10